Ketvirtokų kelionė į Sudargą

Naujienos Lekėčiuose

Spalio 13 d. Lekėčių skyriaus 4 kl. mokiniai su mokytoja D. Kasparavičiene vyko į Sudargą ir dalyvavo edukacijoje ,,Sudargo knygnešių takais“.

Kelionę pradėjome vaikščiodami Sudargo piliakalniais, grožėdamiesi rudenėjančia gamta ir klausydami edukacijos vadovės Valerijos Endriukaitienės pasakojimo apie piliakalnių istoriją, kovas su kryžiuočiais, archeologinius tyrinėjimus ir radinius piliakalniuose. Keliaudami po piliakalnius radome įdomių paminklų: Sudargo krašto kaimams atminti, Sudargo gynėjams. Buvome sužavėti skluptūra, skirta įamžinti rašytoją J.D. Salingerį ir jo garsųjį romaną ,,Rugiuose prie bedugnės“.

Sudargas – reikšminga vieta Lietuvos knygnešių istorijoje. Čia gyveno knygnešys Martynas Sederevičius, kuris Sudarge kunigavo. Vaikai sužinojo apie pasiaukojamą jo veiklą, nuveiktus darbus. Aplankėme knygnešio kapą ir uždegėme žvakutę jo šviesiam atminimui.

Miestelio centre matėme išlikusius senosios bažnyčios pamatus. 1935 m statyta tašytų akmenų bažnyčia per karą buvo sugriauta. Aplankėme ir prieš metus statytą paminklą, skirtą Melno taikos sutarties 600 metų sukakčiai paminėti.

Pavaikščioję knygnešių takais ir susipažinę su Sudargo miestelio įžymiomis vietomis, grįžome į biblioteką, kur mus pasitiko daraktorė. Ji papasakojo apie daraktorių mokyklų steigimą,jų veiklą.

Edukacijoje mokėmės įrišti knygelę. Mokiniai susipažino su knygrišystės amatu. Kiekvienas mokinys sukūrė savo knygelę.

Grįžome pilni įspūdžių ir su savo sukurtomis knygelėmis rankose.

Džiaugiamės ir dėkojame edukacijos vadovei Valerijai Endriukaitienei už įdomią edukaciją.

Nuotraukos:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0j4TopayZvodR6CTouUfTfXE2BjAkMgRB7h67dhwmikwzgr2kAuEAzB2P5a4EYnSul&id=100068713906037